A Catalunya i el País Valencià

Més de 1.500
infants i adolescents

han estat acompanyats per persones voluntàries dels projectes de l'AFEV

A l'AFEV
1.900 joves

han participat en els 15 últims anys, sumant més de 116.000 hores de voluntariat

A l’AFEV promovem el paper del jovent per lluitar contra les desigualtats socials i, en concret, contra l’exclusió educativa a barris i territoris que pateixen vulneracions socioeconòmiques.

L'AFEV Catalunya és una entitat sense ànim de lucre, delegació de l'associació francesa AFEV, que neix a París al 1991 com un moviment d’educació no formal i amb l’objectiu de fer una contribució ciutadana a les polítiques socials de la ciutat.

Des del 2008 som a Catalunya (província de Barcelona) i des del 2018 fins al 2023 al País Valencià (ciutat de València) promovent el voluntariat social entre joves per lluitar contra les desigualtats socials i l'exclusió educativa d'infants, adolescents i joves, col·laborant en accions de solidaritat, en particular en territoris amb dificultats.

Apropiant-nos de la premissa de Galeano, estem convençudes que “molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món”. I vetllem per fer-ho possible, cada dia, des del nostre petit racó.

La mentoria social i educativa és la nostra fórmula màgica de fer acompanyament. Formem part de la Coordinadora de Mentoria Social (de 2016 a 2019 ocupant el càrrec de Tresoreria i des de 2019 fins al 2022, el de la Presidència) i de l'European Center for Evidence-Based Mentoring. També vam participar al comité executiu de l'European Mentoring Summit 2020.

Principis de l'AFEV

Considerem l'educació com un bé comú que ha d'estar a l'abast de totes les persones. Per això treballem per materialitzar la igualtat de condicions en l'accés i el desenvolupament formatiu i personal de tots els infants i joves, posant especial èmfasi en aquells provinents d'entorns socials i familiars en majors dificultats.

Som un moviment d’educació popular que busca generar vincles de suport i consolidar formes de relació basades en la solidaritat, l'horitzontalitat, les cures i la diversitat, rebutjant individualismes i tot tipus de discriminacions, exclusions i injustícies.

Les nostres accions volen reforçar la capacitat d'actuar de les poblacions que acompanyem (infants, adolescents, famílies i veïnes) alhora que facilitem que el jovent que participa a l'AFEV s’impliqui, descobreixi i aprengui d’altres realitats.

Promovem l'esperit crític, la cooperació, la participació i l'intercanvi, recolzat en el compromís i la voluntat transformadora del jovent, al servei de noves solidaritats col·lectives. És amb experiències així que contribuïm a construir un món més equitatiu i just, un món més habitable per a tothom.

Com a principi fundacional, des de l’AFEV treballem per revertir i acabar amb les desigualtats, les violències de gènere i les estructures patriarcals que reprodueixen quotidianament estereotips, rols socials i jerarquies d’estatus en el nostre àmbit d'acció: la lluita contra les desigualtats socials i educatives mitjançant el foment del compromís solidari del jovent.

Per altra banda, cal destacar que el racisme està travessant cada cop més la vida o la identitat d’algunes de les persones de la comunitat de l’AFEV, que viuen diàriament situacions de discriminació que contribueixen a la vulneració dels seus drets bàsics i posen en risc el seu benestar.

Així doncs, en coherència amb els nostres valors i compromisos, incorporem la perspectiva antiracista i interseccional de manera transversal a la nostra entitat, des de l'equip i els projectes fins a les persones voluntàries i aquelles que acompanyem, a partir d’una revisió de les nostres pràctiques i posicionaments fruït d’un procés formatiu i de deconstrucció.

Els nostres èxits en xifres

77,8%

de nois i noies acompanyats tenen més clar què estudiaran en el futur

85%

de famílies de joves a qui acompanyem han percebut canvis positius en el noi/a

97,9%

del voluntariat s’ha sentit acollit/da per part de l’AFEV

40%

del voluntariat ha viscut a l'AFEV la seva primera experiència de compromís solidari

L'equip

Coneix a les persones assalariades i becàries que formem part de l’equip de l’AFEV, que donem suport al voluntariat, els infants i joves i les seves famílies i, plegades, fem possible els nostres projectes!

Joke Aerts

Delegada territorial de l’AFEV

 

Khaoula Belbachir

Coordinadora tècnica del programa EnTàndem.

Gemma Domenech

La Gemma és antropòloga i també s’està formant com a educadora social. Li encanta voltar, descobrir nous racons i conèixer altres mirades sobre el món. Amb la convicció que la transformació social és possible, des de fa anys està vinculada a l’associacionisme i està molt contenta de formar part de l’equip de l’AFEV.

Mónica Trallero

Responsable de administració y finances

Marta Toro

Tècnica de voluntariat

Maria Llobet

L’energia i la passió són les seves cartes d’identitat. La Maria no té clar quin és el seu lloc al món, però mai s’avorreix! L’interessen les històries personals i les experiències positives; i les persones joves són una gran font d’ambdues coses. En el seu temps lliure canta i balla!

Núria Bienvenido

La Núria Bienvenido és antropòloga i educadora social. Li agrada molt el tracte amb les persones, conèixer-les i poder-les ajudar, per això ha participat en diferents voluntariats. Gaudeix molt ballant, cantant i fent teatre. També li agrada conèixer món i altres cultures. Se sent afortunada i molt engrescada de col·laborar amb l’AFEV!!!

Eloi Campos

L’Eloi és tècnic del projecte d’habitatge KAPS. Implicat en el món associatiu de les festes populars, sempre amb ganes d’organitzar i engrescar-se en nous projectes, més quan suposen compartir i treballar colze a colze amb altra gent. Politòleg de formació, està compromès en treballar per a millorar el seu entorn i orgullós de poder-s’hi dedicar a l’AFEV!

Eliseo Loyé

L’Eli, originari del Clot, és pedagog amb un fort compromís amb la transformació i la justícia social. Amant irrefrenable de l’educació, confia en el gran poder que tenen les persones per canviar les coses. Li encanta el hip-hop, i sempre troba un bon moment per gaudir amb la seva gent. Si el coneixeu, segur que darrere del seu somriure li sentireu dir que “l’educació és un acte d’amor”.

Aitor Molina

L’Aitor és una persona molt inquieta i sempre està llest per viure noves experiències! Va estudiar periodisme i li encanta conèixer altres realitats. Una de les seves frases preferides diu que “si tu tens 2 pans i jo no en tinc cap, la mitjana dirà que tenim un pa per persona” de Nicanor Parra.

Sabrina Benali-Khodja

Tècnica de mentoria socioeducativa

David Campos

En David és tot un vilatà de la Catalunya Central: nascut a Igualada, veí de Manresa i caminant de la comarca d’Osona, li encanta l’escalada i l’alpinisme. De formació en Educació Social i Ecologia Emocional, és un apassionat de la natura, de la qual ha adquirit els valors del respecte, el silenci, la cura i el compromís, que aplica en el seu dia a dia professional. I què millor que la mentoria social per aplicar-los?

Maria José Nieto

Bàrbara Ventura

Tècnica del programa Prometeus

Laia Bernués

La Laia Bernués és educadora social i fa un munt d’anys que està en el món del voluntariat. Li encanta viatjar, llegir, fer el boig amb els seus fills, fer esport i canviar el món! Com deia el Capità Enciam, els petits canvis són poderosos!

Tao Marote

Constance Hertault

Sandra Bosger

Carlyne Martínez

Consell de savis i sàvies

A l'AFEV també comptem amb el Consell de Savis i Sàvies, un òrgan consultor de l'entitat on hi participen entre 8 i 10 persones que són afins a l'AFEV (externes i internes) i que aporten la seva visió, mirada, valors i opinions a la feina que fem gràcies a la seva expertesa i experiència en sectors professionals relacionats amb l'educació, l'administració pública, el voluntariat i el món social.

Projectes en curs

enTàndem és un projecte de mentoria social i educativa on una persona jove voluntària fa de referent a un infant, adolescent o jove en situació de dificultat personal o social. També és la nostra metodologia de mentoria pròpia, amb la qual treballem a tots els projectes de l’entitat. entandem.cat

+

Prometeus és un programa comunitari que vetlla perquè els i les joves dels barris més vulnerables de Barcelona puguin accedir a la universitat i cursar estudis superiors amb èxit. Els i les joves reben acompanyament per part d’un equip professional i també per part de mentors i mentores.

+

UniMentor és un projecte que contribueix a la inclusió i desenvolupament acadèmic, personal i social de les estudiants en situació de vulnerabilitat a la universitat a través d’un estudiant-mentor de cursos més avançats que l’acompanya al llarg de tot el curs acadèmic.

+

On pots trobar-nos

AFEV BARCELONA

C/ Avinyó, 44, 3r, 08002 Barcelona

voluntariat@afev.org

93 624 17 19 | 633 26 46 26

 

AFEV BARCELONA

C/ Avinyó, 44, 3r, 08002 Barcelona

voluntariat@afev.org

93 624 17 19 | 633 26 46 26

 

Subscriu-te
a la nostra newsletter

mantingues-te informat sobre tot
el que passa a l’AFEV



    En compliment del Reglament General de Protecció de Dades, us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.