Prometeus és un programa comunitari que vetlla perquè els i les joves dels instituts públics dels barris més vulnerables de la ciutat de Barcelona puguin accedir a la universitat i cursar estudis superiors amb èxit

Sorgit al barri del Raval el 2016 i amb una àmplia participació d’entitats, agents educatius i socials i voluntariat, el programa prepara, informa, motiva, orienta i acompanya l'alumnat de secundària cap a l’educació superior i afavoreix el seu èxit educatiu des de diversos eixos de treball: tallers i activitats per democratitzar l'accés a la universitat, l’acollida i acompanyament dels i les estudiants a les universitats i la mentoria social i educativa, on persones joves voluntàries esdevenen referents positius per als nois i noies.

Per a fomentar l'equitat educativa, el programa Prometeus actua en quatre fases: institut, transició, universitat o estudis superiors i món laboral.

Amb la participació activa dels equips docents dels instituts, Prometeus desenvolupa una intensa tasca d’informació, assessorament i motivació a l’alumnat de secundària (ESO i Batxillerat) amb relació a l’accés a la universitat, l’oferta educativa i els ajuts econòmics existents. Aquesta fase inclou també mentoria social i educativa, xerrades de sensibilització amb les famílies i iniciatives conjuntes entre instituts i universitats per a la familiarització de l’alumnat de secundària amb la universitat.

Durant el període de matriculació a la universitat s’ofereix un acompanyament i assessorament individualitzat als i les joves Prometeus, inclòs el suport en la sol·licitud de beques, de manera que la situació econòmica de les famílies no resulti en cap cas un obstacle en l’accés i permanència a l’educació superior.

Un cop a la universitat, gaudeixen en tot moment d’un suport i seguiment tant acadèmic com personal per part de les persones referents del programa a cada barri en estreta coordinació amb les universitats, així com també tenen la possibilitat de tenir un mentor/a (UniMentor) que estigui cursant els mateixos estudis que han iniciat. Alhora, l’alumnat Prometeus comparteix experiències i s’ajuda mútuament en espais de trobada i intercanvi presencials i virtuals, com a part del retorn social que els i les joves es comprometen a aportar amb la seva participació al projecte.

A l'AFEV coordinem el programa als territoris del Besòs i el Maresme, la Verneda i la Pau i Zona Nord (Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró) des del 2019. Actualment comptem amb 80 joves participants a la fase universitària o d'estudis superiors, dels quals una vintena tenen un mentor o mentora. A més, els joves han realitzat més de 50 hores de retorn social envers el programa o els territoris. A la fase prèvia de l'institut realitzem més de 120 accions cada anys i arribem fins a 90 alumnes.

L'AEIRaval i el Periódico El Raval coordinen el programa al barri del Raval des del 2016, acompanyant un total de 70 persones joves universitàries. També cal destacar que al novembre de 2021 es van graduar els primers 15 joves Prometeus. En total hi ha més de 160 joves entre tots els territoris.

Territoris d'actuació

Suma't al voluntariat!

Uneix-te a la nostra comunitat, som més de 250 persones voluntàries!

Tindràs el suport de professionals, coneixeràs un munt de gent i podràs participar a activitats culturals i educatives!

Vine a la nostra propera sessió informativa i t'ho explicarem tot!

Ja fas voluntariat amb nosaltres?

Descobreix els recursos que elaborem especialment per tu!

RECURSOS

Subscriu-te
a la nostra newsletter

mantingues-te informat sobre tot
el que passa a l’AFEV    En compliment del Reglament General de Protecció de Dades, us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.