Prometeus és un programa comunitari que vetlla perquè les joves dels barris amb menys població amb estudis superiors de la ciutat de Barcelona puguin accedir a la universitat i cursar aquests estudis amb èxit

Impulsat per l'Ajuntament de Barcelona mitjançant el Pla de Barris i amb una àmplia participació d’entitats, agents educatius i socials i voluntariat, el programa prepara, informa, motiva, orienta i acompanya l'alumnat de secundària cap a l’educació superior i afavoreix el seu èxit educatiu des de diversos eixos de treball: tallers i activitats per democratitzar l'accés a la universitat, l’acollida i acompanyament dels i les estudiants a les universitats i la mentoria social i educativa, on persones joves voluntàries esdevenen referents positius per als nois i noies.

Per a fomentar l'equitat educativa, el programa Prometeus actua en quatre fases: institut, transició, universitat o estudis superiors i món laboral.

Amb la participació activa dels equips docents dels instituts, Prometeus desenvolupa una intensa tasca d’informació, assessorament i motivació a l’alumnat de secundària (ESO i Batxillerat) amb relació a l’accés a la universitat, l’oferta educativa i els ajuts econòmics existents. Aquesta fase inclou també mentoria social i educativa, xerrades de sensibilització amb les famílies i iniciatives conjuntes entre instituts i universitats per a la familiarització de l’alumnat de secundària amb la universitat.

Durant el període de matriculació a la universitat s’ofereix un acompanyament i assessorament individualitzat als i les joves Prometeus, inclòs el suport en la sol·licitud de beques, de manera que la situació econòmica de les famílies no resulti en cap cas un obstacle en l’accés i permanència a l’educació superior.

Un cop a la universitat, gaudeixen en tot moment d’un suport i seguiment tant acadèmic com personal per part de les persones referents del programa a cada barri en estreta coordinació amb les universitats, així com també tenen la possibilitat de tenir un mentor/a (UniMentor) que estigui cursant els mateixos estudis que han iniciat. Alhora, l’alumnat Prometeus comparteix experiències i s’ajuda mútuament en espais de trobada i intercanvi presencials i virtuals, com a part del compromís social que adquireixen amb el programa. Finalment, quan finalitzen els estudis universitaris també se'ls acompanya en el procés d'entrada al món laboral.

A l'AFEV coordinem el programa als territoris del Besòs i el Maresme, La Verneda i la Pau, el Turó de la Peira i Can Peguera, La Prosperitat i Zona Nord, mentre que des de l'AEI Raval treballen al Raval i Poble-Sec. Actualment acompanyem a 101 joves i, en total, participen gairebé 200 entre tots els territoris, dels quals 150 estudien a la universitat o ja s'han graduat. A més, els joves han realitzat més de 50 hores de retorn social envers el programa o els territoris. A la fase prèvia de l'institut realitzem més de 120 accions cada anys i arribem fins a 90 alumnes.

Amb la col.laboració del Departament de Ciència i Universitats (Ajuntament de Barcelona), Pla de Barris, Consorci d'Educació de Barcelona, les universitats públiques (UPF, UPC, UAB, UB i UOC) i els instituts públics (Barri Besòs, Bernat Metge, Pablo Ruiz Picasso, Flos i Calcat, Barcelona Congrés, Consell de Cent, Milà i Fontanals i Miquel Tarradell).

Testimonis de Prometeus

Territoris d'actuació

Suma't al voluntariat!

Uneix-te a la nostra comunitat, som més de 250 persones voluntàries!

Tindràs el suport de professionals, coneixeràs un munt de gent i podràs participar a activitats culturals i educatives!

Vine a la nostra propera sessió informativa i t'ho explicarem tot!

Ja fas voluntariat amb nosaltres?

Descobreix els recursos que elaborem especialment per tu!

RECURSOS

Subscriu-te
a la nostra newsletter

mantingues-te informat sobre tot
el que passa a l’AFEV    En compliment del Reglament General de Protecció de Dades, us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.