graduació prometeus

Al Besòs, Ciutat Meridiana i el Raval també anem a la universitat!

Ahir es va celebrar al Saló de Cent de l’Ajuntament el tercer acte de graduació de joves participants al programa Prometeus, on per primera vegada es van graduar les joves del Besòs i el Maresme, La Verneda o Zona Nord, alguns dels barris de Barcelona amb menys accés a l’educació superior.

Segons les últimes estadístiques del Padró Municipal, als barris on l’AFEV coordina el programa com el Besòs i el Maresme, La Verneda i la Pau, el Turó de la Peira i Can Peguera, La Prosperitat o Zona Nord (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona) només entre el 7% i el 16% de les persones tenen estudis superiors. Unes xifres que contrasten molt amb les d’altres barris de la ciutat com, per exemple, Pedralbes, on el 54% de la població ha pogut cursar carreres universitàries o graus superiors.

En aquest context treballa Prometeus, un programa impulsat al 2016 per l’Ajuntament de Barcelona, en col.laboració amb diferents universitats i instituts públics de l’àrea metropolitana, que vetlla perquè les joves de barris amb molt poc accés a la universitat puguin estudiar i superar els seus estudis superiors amb èxit. 

Institut Flos i Calcat a la Prosperitat, col.laborador de Prometeus. Foto d’Alessia Vena.

Ahir va ser un dia molt rellevant per tots els agents que treballen contra les desigualtats socials i educatives de la ciutat, atès que gràcies a l’ampliació del programa, per primer cop es van graduar joves Prometeus del Besòs, La Verneda i Ciutat Meridiana, tres barris que històricament ha patit un aïllament geogràfic, social i econòmic que ha afectat greument al desenvolupament social i acadèmic de les alumnes d’aquests territoris.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va ser l’encarregat de presidir l’acte de graduació, on va destacar la importància d’actuar contra les desigualtats educatives a les aules dels instituts públics de la ciutat i el compromís de la ciutat per combatre l’exclusió educativa. 

Tot i això, el moment àlgid de l’acte es va viure quan la Chayma Rachdi, una jove del Besòs graduada en Humanitats a la Universitat Autònoma de Barcelona, va prendre la paraula en representació de les 15 graduades. 

En el seu parlament, la Chayma va manifestar les dificultats que han patit, tant la seva família com ella mateixa, per arribar al faristol des d’on parla. “Sempre he hagut d’escoltar que la universitat no era per mi, que era molt difícil accedir-hi i que era molt millor que escollís un altre camí […] i un cop arribada a la facultat, em vaig tornar a sentir aquella petita Chayma en un món estrany, on les meves companyes no havien trepitjat mai el meu barri, on no compartia gairebé cap experiència vital amb ningú i, fins i tot, em costava parlar català amb fluïdesa”. 

Chayma Rachdi durant el discurs al III Acte de Graduació de Prometeus. Foto de l’Ajuntament de Barcelona.

La Chayma Rachdi, també va destacar la feina de les tècniques del programa Prometeus, expressant davant la plana política del consistori que “calen més Eliseos i Marias (en referència a les tècniques de l’AFEV que l’han acompanyat) que estimin la seva professió i entenguin que la intervenció amb joves va més enllà d’un títol professional o un simple treball”.

Precisament les tècniques de l’AFEV i l’AEI Raval, Maria Llobet i Sandra Gordillo, van aprofitar l’ocasió per reconèixer l’esforç de les graduades, però també per visibilitzar les dificultats que es troben les entitats i les joves per recórrer aquest camí a les universitats.

Alguns exemples d’aquestes dificultats són la gestió dels permisos de residència de les alumnes, on els processos d’obtenció o renovació són tan llargs i complexos que paral·litzen molt els seus itineraris acadèmics i laborals; o el retorn de les beques generals del ministeri, que només té en compte criteris acadèmics i que als darrers anys ha reclamat fins a 25.000 euros entre totes les joves, algunes d’elles ja graduades, perpetuant així l’endeutament i la precarietat d’elles i les seves famílies.

Cal destacar que des que el programa Prometeus es va posar en marxa al Raval de la mà de l’entitat AEI Raval, s’han acompanyat a més de 300 estudiants cap als seus estudis superiors, de les quals 200 ja han passat o estan estudiant a la universitat.

Aquest acompanyament comença a l’institut on es desenvolupa una intensa tasca d’informació, assessorament i motivació a l’alumnat de secundària (ESO i batxillerat), així com a les seves famílies,  en relació amb l’accés als estudis superiors, tenint en compte l’oferta educativa i les beques públiques existent.

Trobada de Joves Prometeus a la universitat. AFEV.

Un cop les alumnes finalitzen el batxillerat, s’ofereix un acompanyament individualitzat durant el període d’inscripció a les PAU i el període de matriculació a la universitat, amb un suport específic en la sol·licitud de beques, de manera que la situació econòmica de les famílies o la bretxa digital no resulti, en cap cas, un obstacle en l’accés a l’educació superior.

Ja a la universitat, les joves Prometeus gaudeixen en tot moment de suport i seguiment tant acadèmic com personal per part de les persones referents del programa a cada barri, en estreta coordinació amb les universitats, alhora que comparteixen experiències i s’ajuden mútuament en diferents espais de trobada. Com a part del compromís social que adquireixen amb el programa, també participen activament a les xerrades dels instituts i a trobades amb alumnat de batxillerat.

En l’última fase, s’aprofundeix en l’acompanyament en la inserció laboral de les graduades, així com en el compromís social a través d’accions i iniciatives compromeses amb el seu barri d’origen, amb l’objectiu de convertir-se en referents de les generacions posteriors dels seus territoris i trencar, així, amb la idea que la universitat no és el seu lloc.

En els pròxims anys, s’espera que es graduin joves procedents d’altres barris vulnerabilitzats de la ciutat, com El Turó de la Peira i Can Peguera, La Prosperitat o el Poble-Sec. 

Subscriu-te
a la nostra newsletter

mantingues-te informat sobre tot
el que passa a l’AFEV



    En compliment del Reglament General de Protecció de Dades, us informem que les vostres dades seran incloses en un fitxer registrat a nom d’AFEV, amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Podeu exercir el dret d’accés, rectificació, supressió, limitació i oposició adreçant-vos a dades@afev.org.