L’AFEV València suspen de manera indefinida l’activitat dels projectes enTàndem i KAPS a causa de la manca de suport financer.
El Projecte enTàndem de l’AFEV aterrava a València el 2018 en col·laboració amb diverses entitats i institucions públiques que, com nosaltres, s’ilusionaven amb aquest nou projecte a la ciutat. Una iniciativa innovadora basada en la metodologia de la mentoria social i educativa com ferramenta d’intervenció social.
Hem conformat casi 200 tàndems o parelles de mentoria social durant 5 cursos escolars als barris d’Orriols, Benimaclet, La Saïdia i el Cabanyal per lluitar des d’ací contra les desigualtats socials i educatives d’aquells infants i adolescents que no tenen les mateixes oportunitats.
En aquests 5 anys hem comptat amb més de 200 persones voluntàries amb un total de casi 14.000 hores dedicades a l’acció social. Aquests joves han estat mentores i mentors d’un infant o adolescent una vesprada a la setmana i han esdevingut un suport significatiu i un referent positiu per facilitar els objectius educatius de cada infant i adolescent.
La mentoria en tant que “vestit fet a mida” ha funcionat i ha permés crear una xarxa comunitària als diferents barris on els Centres de Joventut, els Serveis Socials, les institucions educatives i les joves treballavem per uns mateixos objectius. Fins i tot durant la pandèmia del covid, la mentoria no va parar, ans al contrari i va suposar una finestra d’alleugerament per a molts joves tancats a les seues cases.
Les dades i els sistemes de qualitat i avaluació de la Mentoria avalen que el projecte enTàndem té un impacte social positiu en infants, adolescents, joves, famílies i la comunitat que les envolta.
En l’últim any, a més, vam encetar el Projecte KAPS (Kompartir pis Amb Projectes Solidaris) al barri de la Saïdia, on tres estudiants han accedit a un habitatge a preu assequible sota el preu de mercat. També han participat en accions comunitàries al mateix barri on ara vivien. Per una banda fent mentoria social i per una altra han desenvolupat 8 tallers sobre l’Ús del mòbil per a persones majors del Centre de Majors de Marxalenes. Durant aquests 8 mesos de funcionament del projecte tant les persones usuàries, els estudiants com el propietari del pis han valorat molt positivament l’impacte social del projecte.
Tot i això, per raons econòmiques objectives, suspenem l’activitat de l’AFEV València a partir del curs vinent. Ens trobem amb les institucions i el seu marc burocràtic de normatives (algunes absurdes) que compliquen i dificulten l’activitat de les associacions sense ànim de lucre fins a nivells de no poder accedir a finançament malgrat que des de les mateixes institucions se’ns demana més expansió territorial, major volum del projecte i implicació als barris. A més a més, amb el preocupant context institucional després de les últimes eleccions i la perspectiva de retrocés en les polítiques d’àmbit social i educatives, no tenim cap esperança perquè la situació millore.
Volem dir que hem intentat revertir aquesta situació fins l’últim dia i hem intentat parlar amb totes les persones i institucions implicades per no haver de prendre aquesta decisió. Després de diverses reunions amb regidores i tècniques, finalment no hem pogut obtenir cap suport que ens donara l’oportunitat de continuar desenvolupant els nostres projectes a València amb autonomia econòmica.
Suspenem l’activitat, amb el cor trencat de tots els infants i adolescents, i les seues famílies, que deixem en l’estocada i que tornen a ser víctimes d’aquest sistema neoliberal. Les entitats socials tenim un paper essencial en la resposta comunitària a les mancances que l’estat del benestar no cobreix.
Tanmateix, no volem marxar sense agrair sincerament a les institucions, entitats, professionals, voluntariat, famílies i infants i adolescents que ens heu acollit i valorat, que heu confiant en nosaltres i amb qui hem crescut i aprés colze a colze per tirar endavant els projectes. Moltes gràcies de tot cor, per tot el suport que ens heu donat.
Davant el ferotge context social, reivindiquem unes entitats socials fortes i unes institucions compromeses amb el seu territori i la ciutadania.
Moltes gràcies, i (esperem que) fins aviat!