El projecte enTàndem es desplegarà a Guissona, Cervera i Molerussa per acompanyar infants i adolescents en situació vulnerabilitat.
El programa de mentoria social enTàndem de l’AFEV ha arribat a Ponent de la mà del Pla de Millora d’Oportunitats Educatives (PMOE), que va aprovar l’any passat la Generalitat de Catalunya per fer front a les desigualtats educatives derivades de la pandèmia.
Els Plans Educatius d’Entorn dels respectius ajuntaments han escollit aquest projecte, on una persona jove voluntària fa de referent a un infant o adolescent en situació de dificultat personal o social.
Actualment tenim en funcionament dos tàndems a l’Institut Mollerussa IV, tres a l’INS Alcarràs, tres a l’INS Segarra de Cervera i dos a l’INS Guissona.
Recordem que a enTàndem, l’acció solidària consisteix en que el mentor o mentora acompanya a l’infant o adolescent durant una tarda a la setmana (dues hores) i realitzen activitats que estimulen l’autonomia, l’autoestima i la motivació i l’interès per a l’estudi.
Gràcies a aquest acompanyament, els infants i adolescents aconsegueixen tenir algú amb qui comptar; un referent amb qui aprenen, es diverteixen i prenen consciència que l’esforç té recompenses; mentre que també se senten més motivats per continuar estudiant i milloren els resultats acadèmics.
De fet, segons els equips de Serveis Socials i els centres educatius, el 90% d’infants i joves que participen al programa milloren tant a nivell personal com acadèmic. A més, el 77.8% d’aquestes persones acompanyades tenen més clar què estudiaran en el futur.
Cal destacar que aquest projecte va començar el 2008 a Barcelona i en aquests moments col·laboren més de 250 persones voluntàries a diversos territoris de la província de Barcelona, de Lleida i de València.